top of page
Biotech Stories, News & Events

Lisää uutisia

Uusi globaali geeniterapian tuotantolaitos edistää terveysalan innovointia Suomessa
03/10/24
Uusi globaali geeniterapian tuotantolaitos edistää terveysalan innovointia Suomessa
DelSiTechille toistamiseen Turun yrityspalkinto
30/08/24
DelSiTechille toistamiseen Turun yrityspalkinto
Aiforia: Tekoäly patologian palveluksessa
22/08/24
Aiforia: Tekoäly patologian palveluksessa
Bioteknologia -  kestävän biotalouden mahdollistaja
17/06/24
Bioteknologia - kestävän biotalouden mahdollistaja

Uusi globaali geeniterapian tuotantolaitos edistää terveysalan innovointia Suomessa

  • FinVector Oy juhlistaa tänään uuden huipputekniikkaa hyödyntävän geeniterapian tuotantolaitoksensa Finportin avajaisia Kuopiossa. Laitoksessa valmistetaan sveitsiläisen Ferring Pharmaceuticalsin Adstiladrin® (nadofaragene firadenovec-vncg) -geeniterapialääkettä pinnallisen virtsarakon syövän hoitoon.


  • FinVectorin suunnittelemassa ja hallinnoimassa tuotantolaitoksessa noudatetaan pitkälle kehitettyjä prosesseja viruspohjaisen geeniterapian valmistuksessa. FinVector on Ferring Ventures S/A:n omistama yritys.


  • Finport on osoitus Ferringin ja FinVectorin sitoutumisesta geeniterapialääkkeiden valmistukseen ja biolääkeinnovaatioihin tulevaisuudessa. Samalla vahvistetaan olemassa olevaa terveysalan ekosysteemiä Suomessa.



Kuopio, Suomi – 03.10.2024

 

FinVector ja Ferring Pharmaceuticals ilmoittivat tänään avaavansa Finportin, viimeisintä tuotantoteknologiaa hyödyntävän geeniterapian globaalin tuotantolaitoksen Kuopiossa. FinVectorin omistama ja ylläpitämä uusi laitos on erikoistunut Ferring Pharmaceuticalsin Adstiladrin® (nadofaragene firadenovec-vncg) ‑geeniterapian viruspohjaisen lääkeaineen tuotantoon. Yhdysvaltain lääkeviranomaisen FDA:n hyväksymä lääke on tarkoitettu pinnallisen virtsarakon syövän hoitoon ja se on tällä hetkellä saatavilla Yhdysvaltain markkinoilla.1

 

Vuodesta 2014 lähtien Ferring-konserni on investoinut merkittävästi Adstiladrinin kehittämiseen, ja yli puolet investoinnista on suunnattu Suomeen, joka on avainasemassa geeniterapian tuotannolle Euroopassa.

 

“Finportin avaaminen on merkittävä askel FinVectorin sitoutumisessa viruspohjaisten geeniterapialääkkeiden valmistukseen. Finport vahvistaa FinVectorin asemaa merkittävänä globaalina geeniterapialääkkeiden valmistajana ja edistää geeniterapiaosaamista sekä laajentaa tuotantovalmiuksia ja -kapasiteettia maailmanlaajuisesti”, sanoo Giuseppe Carloni, FinVectorin hallituksen puheenjohtaja.

 

Finport on puhdastiloilla varustettu ja nykyaikaista teknologiaa hyödyntävä huippuluokan tuotantoyksikkö, jossa lääkeainetta voidaan valmistaa suuria määriä tehokkaasti ja turvallisesti. Laitoksen koko on 25 000 neliömetriä ja rakennuksessa käytetään uusiutuvia energiaratkaisuja, kuten maalämpö- ja aurinkoenergiaa. Lisäksi FinVector on hakenut uudelle yksikölleen rakentamisen kestävän kehityksen LEED-ympäristösertifikaattia.

 

Finportin valmistumisella ja FinVectorin toiminnalla on ollut viime vuosina merkittävää taloudellista vaikutusta Kuopion kaupungin alueella. Yhteistyö paikallisten viranomaisten ja rahoituskumppaneiden, ELY-keskuksen, Business Finlandin ja Pohjoismaiden Investointipankin (NIB) kanssa on ollut hedelmällistä ja ne ovat olleet keskeisiä FinVectorin toiminnan tukijoita alueella.

 

”Finportin rakentaminen on ollut poikkeuksellinen projekti, johon paikalliset urakoitsijat ovat osallistuneet huomattavalla panoksella. Viimeisen kahden vuoden ajan he ovat tehneet paljon töitä, jotta saavutamme tavoitteemme. Olen erittäin ylpeä siitä, mitä olemme saaneet yhdessä aikaan kaikkien FinVectorin työntekijöiden kanssa”, sanoo Matthias Krieger, FinVectorin toimitusjohtaja.

 

Taloudellisten vaikutusten lisäksi FinVector on yksi suurimmista yksityisen sektorin työnantajista Kuopion alueella. Yritys on luonut merkittävän määrän työpaikkoja koulutetulle työvoimalle ja vahvistanut Kuopion ja ympäröivän alueen osaamis- ja tutkimusintensiivistä terveysteknologiaan keskittyvää ekosysteemiä. FinVector työllistää tällä hetkellä yli 500 ammattilaista, jotka edustavat yli 50 eri kansallisuutta. Henkilöstön määrä on yli kaksinkertaistunut viimeisten 2,5 vuoden aikana.

 

Lisätietoja antavat

 

Aku Kukkola

Viestinnän asiantuntija, FinVector Oy

 

Matthew Worrall (lääkkeeseen liittyvät kysymykset)

Director, Corporate Communications and Public Affairs, Ferring Pharmaceuticals

 

FinVector Oy on kansainvälisesti tunnettu biolääkealan yritys, joka valmistaa viruspohjaisia geeniterapialääkkeitä. FinVectorin tavoite on tuoda toivoa ihmisille, jotka kamppailevat vakavien sairauksien kanssa. Yritys on alansa edelläkävijä, jolla on kokemusta hyvien tuotantotapojen (cGMP) mukaisesta lääketuotannosta jo 30 vuoden ajalta. FinVectorin toiminta on keskittynyt  kasvavaan Kuopion Savilahteen. Työyhteisöön kuuluu yli 500 eri alan ammattilaista yli 50 eri maasta. FinVectorin omistaa kansainvälinen Ferring Ventures -konserni. www.finvector.com

 

Ferring Ventures S/A on sijoitus- ja kehitysomistajayhtiö, joka tukee uraauurtavien innovatiivisten teknologioiden tutkimusta, kehitystä, tuotantoa ja kaupallistamista geeni- ja soluterapioiden alalla. Kuopiossa toimivat viruspohjaisten geeniterapialääkkeiden valmistaja FinVector Oy ja soluterapioiden tutkimukseen keskittynyt Ferring Ventures Oy (ent. Kuopio Center of Gene and Cell Therapy Oy) ovat molemmat sataprosenttisesti Ferring Ventures SA:n omistamia yrityksiä.

 

Ferring Pharmaceuticals S/A on yksityinen, tutkimuspainotteinen biolääketieteeseen erikoistunut yritysryhmä, joka on sitoutunut tukemaan perheitä ja auttamaan ihmisiä elämään parempaa elämää. Ferringillä on johtava asema lisääntymislääketieteen ja äitiysterveydenhuollon sekä gastroenterologian ja urologian aloilla ja se on edelläkävijä mikrobiomipohjaisten terapioiden ja uro-onkologian intravesikaalisen geeniterapian alalla. Ferring perustettiin vuonna 1950 ja se työllistää maailmanlaajuisesti yli 7 000 henkilöä. Yrityksen pääkonttori sijaitsee Saint-Prexissä, Sveitsissä, sillä on tytäryhtiöitä yli 50 maassa ja se markkinoi lääkkeitään yli 100 maassa. www.ferring.com

 

 

Lisätietoja Adstiladrin-lääkkeestä on saatavilla englanniksi Ferring Pharmaceuticals -yhtiön globaalista lehdistötiedotteesta täällä: https://www.ferring.com/media/press-releases/




Lataa lehdistötiedotteet tästä:


Suomeksi:




Englanniksi:



Lataa kuvia:



Comments


bottom of page