Jäsenesittely: Bonalive – biomateriaaleista ase antibioottiresistenssiä vastaan
- Nina Pulkkis
- 24.3.
- 2 min käytetty lukemiseen
Turkulainen Bonalive kehittää biomateriaaleja, jotka voivat korvata antibiootit luuinfektioiden hoidossa. Toimitusjohtaja Marco Hautalahti kertoo yrityksen kasvusta ja innovatiivisesta teknologiasta.
Antibioottiresistenssi on kasvava maailmanlaajuinen ongelma, johon tutkijat ympäri maailman yrittävät löytää uusia ratkaisuja. Vuonna 2009 Turussa perustettu Bonalive on kehittänyt luuleikkauksiin vaihtoehtoisen hoitomuodon, joka mahdollistaa niiden suorittamisen ilman antibiootteja. Yrityksen kehittämä niin kutsuttu bioaktiivinen lasi estää bakteerien kasvun ja edistää luun luonnollista uusiutumista.
Innovatiivinen bioaktiivinen lasi
Materiaaliryhmänä bioaktiivisten lasien juuret juontavat 60-luvulle. Bonaliven kehittämä bioaktiivinen lasituote S53P4 on ainutlaatuisen koostumuksensa ansiosta alan innovaatio, joka sisältää natriumia, piitä, kalsiumia ja fosfaattia. Luonnollinen materiaali nostaa leikkausympäristön pH-tasoa ja samalla osmoottista painetta ja tekee siten ympäristöstä epäedullisen bakteerien kasvulle. Samalla se edistää luukudoksen kasvua ja muotoilee luuta paranemisen aikana.
"Meidän tavoitteemme on tarjota terveydenhuollon ammattilaisille ratkaisuja, joilla voidaan hoitaa luuinfektioita ilman antibiootteja. Se on erityisen tärkeää, koska antibioottiresistenssi on kiihtynyt muun muassa Ukrainan sodan takia", Hautalahti kertoo.

Antibioottiresistentit vaaralliset bakteerit ovat levinneet myös Ukrainan sodan myötä, kun haavoittuneiden sotilaiden vaikeasti hoidettavat infektiot ovat kulkeutuneet rintamalta sairaaloihin ja edelleen muihin maihin evakuointien ja hoitoketjujen kautta.
Bonalive:n bioaktiivista lasia on tutkittu yli 30 vuoden ajan ja sen toimivuudesta on julkaistu yli 300 tieteellistä artikkelia. Sitä käytetään jo muun muassa selkärankaleikkauksissa sekä trauma- ja infektioleikkauksissa. Granulamuodossa oleva lasi soveltuu suurempiin kirurgisiin toimenpiteisiin, kun taas tahnamainen versio on erityisen hyödyllinen mm. selkärankaleikkauksissa.
Kansainvälistä kasvua ja yhteistyötä
Vuonna 2009 perustettu Bonalive on kansainvälistynyt päämäärätietoisesti ja perustanut tytäryhtiöt Saksaan, Italiaan ja Yhdysvaltoihin. Yritys on kasvanut vauhdilla ja tänä päivänä sen tuotteita myydään jo noin 40 maassa. Vuonna 2024 Bonaliven liikevaihto kasvoi 31 prosenttia.
"Olemme auttaneet jo noin 200 000 potilasta maailmanlaajuisesti, mikä vastaa lähes Tampereen väkilukua. Nyt uusien tuotantotilojemme ja prosessiemme ansiosta pystymme kasvattamaan kapasiteettiamme jopa kymmenkertaiseksi", Hautalahti sanoo.

Yritys panostaa myös koulutukseen ja kansainväliseen yhteistyöhön. Bonalive järjestää säännöllisesti symposiumeja ja koulutustilaisuuksia ortopedeille eri puolilla maailmaa. Hautalahden mukaan antibioottiresistenssin torjuminen edellyttää globaalia yhteistyöverkostoa, jossa mukana ovat niin biotekniikka-alan yritykset kuin lääketeollisuuskin.
Tulevaisuuden näkymiä
Bonaliven tulevaisuuden suunnitelmissa on maailmanlaajuinen kasvu ja tietoisuuden lisääminen antibioottiresistenssin vaaroista. Yritys järjestää 18. kesäkuuta Turun yliopistollisessa keskussairaalassa kansainvälisen symposiumin, jossa käsitellään antibioottiresistenssiä ja bioaktiivisen lasin käyttöä. Tapahtumaan odotetaan puhujia muun muassa Ukrainasta, Yhdysvalloista, Saksasta, Suomesta ja Hollannista, ja osallistuminen on mahdollista sekä paikan päällä että etäyhteydellä.
"Tavoitteemme on, että antibiootteja käytettäisiin vain silloin, kun se on ehdottoman välttämätöntä. Tämä vaatii yhteistyötä sekä terveydenhuollon ammattilaisten että biotekniikan alan yritysten kanssa", Hautalahti toteaa.
Bonaliven missio on selkeä: kehittää innovatiivisia ratkaisuja, jotka auttavat potilaita ympäri maailmaa ja torjuvat antibioottiresistenssiä. Yrityksen bioaktiivinen lasi tarjoaa uudenlaisen mahdollisuuden kirurgisiin hoitoihin, joissa perinteisesti on turvauduttu antibiootteihin.